Včely sbírají z květů a jiných částí rostlin nejen nektar, ale i velké množství květního pylu. Bez pylu by včely nemohly normálně pracovat a žít. Z pylu s medem včely produkují krmnou kašičku, která je výsledkem komplikovaného kvasného procesu. Tato kašička je pro včely nezastupitelným bílkovino-vitamínovým pokrmem. Zatímco med včele slouží jako zdroj energie, pyl je nutný jako zdroj stavebních látek.
Pyl nelze konzumovat ve stavu, v jakém ho včely sesbírají na rostlinách (tzv. rouskovaný pyl). V tomto stavu projdou pylová zrna zažívacím traktem člověka nevyužitá, protože jsou obalena tuhou pylovou blankou, která chrání obsah zrna před vodou, sluncem a mechanickým poškozením, ale i před působením tak agresivních látek, jako jsou např. trávicí šťávy v našem zažívacím traktu. Včely proto nechávají v nasbíraném pylu působit fermentaci, která je svým průběhem podobná mléčnému kvašení. Mladé včely sesbíraný pyl s trochou nektaru, vody a výměšků svých trávicích žláz napěchují hlavičkou do buněk, zalijí malou vrstvou nektaru a ponechají určitou dobu v klidu. V teplém a vlhkém prostředí úlu proběhne v pylu fermentace, během níž pylová zrna nabobtnají, roztrhnou pylové blanky a bílkovinný obsah zrna se uvolní. A tak se konečně stane snadno využitelným.
Jak si vyrobit fermentovaný pyl pro svou potřebu, aniž bychom jej museli jednotlivě dolovat z plástů?
Takzvanou pylovou konzervu si vyrobíme následovně:
- Převaříme čtvrt litru vody, ve které po vychladnutí na 45 stupňů dobře rozmícháme 150 g květového medu a posléze do medové vody vmícháme 1 kg rouskovaného pylu.
- Směs dobře promícháme a vlijeme do zavařovací sklenice.
- Tuto sklenici nezavíčkujeme, jen ji překryjeme kusem čistého plátna a ponecháme v klidu stát při pokojové teplotě.
- Přes plátno volně dochází k výměně plynů mezi pylem a ovzduším a ve sklenici probíhá nerušeně fermantace.
- Za 3 až 4 dny směs krémovitě zhoustne - nyní sklenici uzavřeme pevným víčkem a nadále ji již uchováváme v chladničce.
- Takto je připravena k použití.
Poznámka: Množství ingrediencí si dle uvedeného poměru můžete přizpůsobit podle svých potřeb.
Tip: Stejnou službu vám udělá med s přidaným rouskovaným pylem, protože v medu fermentace po určité době proběhne sama.
Praktické využití květního pylu
Pyl je v lidské výživě vítaný všude tam, kde tělo rychle potřebuje obnovit tkáně - tedy u lidí po těžkých a vyčerpávajících nemocech, po operacích nebo větších úrazech. Cenný je u pacientů v rekonvalescenci po mozkových cévních příhodách, u vleklých nervových onemocnění nebo u léčby stavů vyčerpanosti. Dále se pyl doporučuje k celkovému posílení organismu například u vředové choroby žaludku, u vleklých i akutních onemocnění jater nebo při arterioskleróze.
POZOR: Pyl nesmí užívat lidé s alergií na pyl, pacienti s nemocnými ledvinami a nádorovými onemocněními a těhotné ženy, protože jejich ledviny jsou již dost přetížené probíhajícím těhotenstvím.
(Zdroj: MUDr Jana Hajdušková - Včelí produkty očima lékaře)